Inicio > Blog > ¿Tiene sentido incluir los botones de compartir en una ficha de producto?

¿Tiene sentido incluir los botones de compartir en una ficha de producto?

1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (todavía no tiene votos)
Cargando…

Esto acabo de preguntarme yo mismo mientras le echaba una ojeada a una ficha de producto que estaba maquetando en Prestashop. Y la respuesta inmediata ha sido: sí.

Pero la siguiente pregunta que me he hecho y que ya llevo tiempo haciéndome es ¿alguien comparte estos productos?.
Es como dar por asumido que lo que vendemos es tan de puta madre que la gente va a compartirlo en sus timelines a toda costa. Nuestro producto va a ser un plus para su timeline. Ya…

Pues bien, pienso que no.
Pienso que un cliente va a compartir un descuento, una oferta puntual o un producto que le parezca, literalmente, “la hostia”, pero no va a compartir un producto porque sí.

Ok, debemos tener los botones de compartir en la ficha de producto pero seamos conscientes de que se va a compartir lo mínimo.

Índice del artículo

 • 1 Ejemplo de fracaso de complementos sociales
 • 2 Qué pasará a medio/largo plazo?
 • 3 Posts relacionados:

Ejemplo de fracaso de complementos sociales

Os pongo como ejemplo una tienda de música que tenía: OutletSka.com, la tienda de música del portal Boss-Sounds.org

– En esta tienda vendíamos música jamaicana (ska, reggae, rocksteady).
– Todos los productos tenían, mínimo, un 10% de descuento.
– Vendíamos singles importados desde Jamaica y los vendíamos como churros.
– Vendíamos camisetas de diseño exclusivo y las vendíamos como churros
– Era una tienda única en España, con material en oferta, super segmentado y visitada por un público 100% afín al producto que vendíamos (la gente que visitaba el portal de música jamaicana acababa en la tienda de música jamaicana).

La tienda estuvo abierta dos años y desde el primer día se podían compartir los productos en Facebook, Twitter y enviarlos por e-mail a un amigo.

¿Cuántas veces se compartieron los productos? 0
¿Cuántas visitas llegaron desde las redes sociales? 505 (21 al mes) Todas desde enlaces que había compartido yo mismo

De acuerdo, es solo un ejemplo, pero estamos hablando de una tienda muy segmentada que recibía una media de 600 visitas mensuales.

Qué pasará a medio/largo plazo?

Mi teoría es que a la larga, los botones de compartir a los que dábamos tanta prioridad, irán perdiendo peso dentro de las fichas de producto y más teniendo en cuenta que cada vez tenemos más datos de la repercusión de los “complementos sociales” a través de Google Analytics.

Esto es solo mi opinión, pero viendo estos ejemplos, artículos como este o este a uno le da la risa cuando lee por ahí que el fCommerce va a ser una gran revolución y bla bla bla.

La única red social que, hasta hoy, ha demostrado traer conversiones es Pinterest y porque tiene una orientación más clara a la venta que ninguna de las otras redes sociales. Pero, aún así, ¿cómo vamos a conseguir que nuestros clientes compartan nuestros productos en Pinterest?

– ¿Los compartirán porque sí? No
– ¿Los compartirán porque molan? Puede. Pero el producto tiene que molar. Mucho.
– ¿Compartirán una oferta? Puede.
– ¿Compartirán si les damos un incentivo? Puede. Pero ya estamos pagando un peaje.

En resumen, ¿merece la pena el esfuerzo de poner botones de compartir en las fichas de producto? Hombre, sí.
¿Nos traerá eso un porrón de visitas y conversiones? Lo primero, lo dudo. Lo segundo, lo dudo mucho.

Aún así, siempre es preferible tener esto (1) que esto (2) pero, sobre todo, nunca tengáis esto (3)

Comentarios

2 comentarios para "¿Tiene sentido incluir los botones de compartir en una ficha de producto?"

 • El 20.08.2012 , GUAL ha comentado:

  Bona reflexió…
  …et deixo un comentari basat en percepcions i experiències personals…

  L’afany de les marques per entrar en l’espai personal que suposa una xarxa social com Facebook és innegable veient la quantitat d’hores que els navegants dediquen a aquest web. Però és evident que, d’entrada, Mark Zuckerberg no tenia una visió comercial quan va dissenyar la seva “opus magnum”.

  Ja fa anys que les marques no tenen credibilitat a l’hora de recomanar el seu producte, i la publicity tradicional ha perdut a favor dels prescriptors personals online, més propers i coneguts. És a dir, l’efectivitat d’un colega (la paraula “amic” ja no té valor a la xarxa…jejeje) que et recomana algo, acostuma a ser efectiva.

  Una de les meves recomanacions a l’hora de fer una estratègia de comunicació, és no fer inversions directes en publicitat al Facebook. Que l’efectivitat és relativa, que no és el “truco del almendruco”. Hom es queda flipat quan veu l’anàlisi de tots els públics que fan. Pots dirigir-te a persones entre tal edat, sexe, ciutat, interessos… tota segmentació que puguin fer a través de les dades que els usuaris han introduït i es pensaven que només compartirien amb els amics. Per què? En una pantalla on tens desenes de missatges variats d’amics dient-te coses, no perdràs temps mirant la publicitat…. bé…sí, d’acord, algun caurà, però pocs. A més a més, a part que la majoria ja estem acostumats a la intromissió comercial arreu, no deixa de ser un espai privat o personal, amb el risc que això comporta, com crear reaccions adverses o opinions desfavorables.

  I què comparteix la gent al seu mur o en missatges FB? Doncs a part de l’exhibicionisme personal, normalment idees o coses que troba interessants… que difícilment és un producte comercial. Realment és complicat que un usuari FB recomani un producte o marca, si no li té una atracció especial o un valor afegit potent. Normalment les marques utilitzen les clàssiques tècniques de màrqueting, com promocions, descomptes o ofertes, per propiciar el “compartir”.

  Un altre aspecte és que la saturació dels “compartits” fa que es perdi l’efectivitat d’aquests: El volum d’informació que gestionem és tant gran que en la selecció feta per l’usuari, el missatge comercial no arriba a tenir notorietat.
  Es visualitza fàcilment amb l’exemple offline: Si cada amic, company de feina, familiar que veiem, ens donés cinc o sis targetes amb recomanacions, al final del dia, al arribar a casa, deixaríem a la taula tot el lot, i en farem una selecció molt petita.
  Aquest exemple és extrapolable al FB, afegint la lectura en diagonal i l’enorme velocitat de la rodeta central del ratolí…

  Per altra banda, un usuari no recomana productes per recomanar. Tu comparteixes un producte si l’altre n’està interessat. Això igual que la “vida real”. No compartiràs unes de guies turístiques, per exemple, si no saps que el receptor n’està buscant o ha de fer un viatge en breu. I encara que ho compartís, no seria efectiu o el percentatge seria baix.

  Tenint en compte aquestes observacions, i evidentment totes les dades del teu post, em queda clar que els internautes no cliken gaire els botons de “compartir” un producte comercial.

  I… si un dia m’aixeco amb ganes de compartir, per què no utilitzo el botonet?

  Potser no som tant moderns: Siguem sincers, la major part d’internautes fan un copy-paste de la url. Segurament per una rutina antiga derivada de compartir urls a través d’e-mails i per la poca confiança dels navegants a l’hora de clickar botons d’aquest tipus i saber que no s’haurà enviat a tothom o farà algun tipus de vincle o registre no desitjat. El mal ús de molts webs amb publicitat agressiva i difusió massiva enganyant a l’internauta, genera males experiències i barreres difícils de rectificar. Les males experiències són les que es recorden i costen de superar.

  En webs com Pinterest, el concepte és totalment diferent, ja que es parla de productes (coses boniques, que diria la meva novia quan mira el web), i qui es connecta ja té aquest interès. No busca saber que ha fet el seu amic o què ha passat al seu entorn; busca mirar productes… com qui va de compres pel Portal de l’Àngel ensenyant les arrecades que porta, mirant aparadors, i de tant en tant compra alguna cosa…

  Perdoneu la llargada del comentari!!

  • El 20.08.2012 , jordiob ha comentado:

   PLAS PLAS PLAS PLAS!

Deja tu comentario

Acepto expresamente la política de privacidad de jordiob.com